RETROSPECTIVA 2016

29 decembrie 2016

Anul ce tocmai se incheie a fost, fara exagerare, unul de exceptie pentru luptele romanesti. Emotiile, bucuriile, munca extraodinara a sportivilor si antrenorilor, zambetele copiilor aflati la inceput de drum, juniori si cadeti care viseaza sa fie pe podiumul olimpic, arbitrii romani respectati din nou peste granite, competitii europene organizate in premiera de tara noastra, medalie la Jocurile Olimpice, alcatuiesc imaginea unui an, la finele caruia putem spune ca luptele romanesti s-au reasezat pe harta lumii, acolo unde au fost multa vreme.

Povestea lui 2016 a inceput cu medaliile cucerite la Campionatul European de Seniori. Alina Vuc, argint, Andrei Dukov si Ioan Guidea, bronz, sunt cei trei romani care anuntau un an plin de realizari sportive.

La nivelul seniorilor, echipa Romaniei de lupte greco-romane a cucerit bronzul, la Cupa Europei pe Natiuni, competitie organizata in premiera de Romania. Bronzul de la Campionatul Mondial al lui Ilie Cojocari, dupa o pauza de 9 ani, locul 5 al lui Alin Alexuc, la JO, si in fine medalia castigata de Albert Saritov, dupa o asteptare de 24 de ani, bronz la Jocurile Olimpice de la Rio completeaza anul de exceptie al seniorilor.
Alte realizari importante au fost cele trei competitii continentale, organizate impecabil in Romania, asa cum au remarcat conducatorii Federatiei Internationale – United World Wrestling, Campionatul European de Juniori la Bucuresti, Campionatul Balcanic, la Craiova si Cupa Europei pe Natiuni, tot la Bucuresti.

La nivelul juniorilor si cadetilor rezultatele au fost remarcabile: Vlad Mariea a cucerit argintul, la CM de juniori si bronzul la CE, Kovacs Razvan a cucerit argintul la CE iar Kriszta Incze a triumfat chiar la Bucuresti, la CE de Juniori, devenind campioana continentala; Maria Cioclea a devenit campioana europeana, castigand si medalia de bronz la CM, Ana Andreea a devenit vicecampioana mondiala, Tif Roxana vicecampiona continentala iar Priceputu Stefania a cucerit medalia de bronz la CE, toate in intrecerile cadetelor.

Jocurile Olimpice de la Rio au readus Romania in atentia lumii intregi prin evolutiile lui Alin Alexuc, la lupte Greco-romane si Albert Saritov, lupte- libere, care a reusit performanta istorica de a urca pe podiumul olimpic!

Steagul Romaniei a fluturat in Brazilia, dupa ce Saritov a castigat bronzul si a fost premiat chiar de membru CIO, domnul Octavian Morariu. O editie a JO in care Romania a mai avut un reprezentant de seama, arbitrul Gyarmati Ferenc.

Cu speranta ca 2017, an ce deschide un nou ciclu olimpic, va fi cel putin la fel de frumos si valoros ca 2016, va dorim sa fiti alaturi in continuare de acest sport minunat, luptele!

LA MULTI ANI!