RETROSPECTIVA 2019- Răzvan Pîrcălabu (interviu Agerpres)

30 decembrie 2019

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2019 a fost unul destul de bun din punct de vedere al rezultatelor la competiţiile internaţionale, dar speră ca 2020 să fie unul cu adevărat răsunător pentru luptele româneşti şi să aducă una sau două medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Cred că a fost un an destul de bun pentru luptele româneşti. Însă sper eu ca 2020, cel care va încununa cei patru ani de ciclu olimpic, să fie unul răsunător pentru luptele româneşti. La competiţiile majore eu niciodată nu sunt mulţumit, sunt foarte exigent şi consider că se poate mult mai mult. Aşa şi în 2019 consider că se putea mult mai mult. Dar ţinând cont că am reuşit să câştigăm o serie de medalii la campionatele mondiale şi europene de seniori, Under 23 şi la celelalte grupe de vârstă mă declar mulţumit”, a spus preşedintele.

Acesta a menţionat că un regret este faptul că sportivii români nu au reuşit să câştige o medalie de aur la Campionatelor Europene de seniori, găzduite pentru prima oară după 40 de ani de Bucureşti.

„Marele regret, dacă pot spune aşa, este legat de Europene. Anul acesta ţara noastră a găzduit a doua ediţie a Campionatelor Europene de lupte, după cea din 1979, şi ar fi fost splendid să fi auzit imnul în faţa propriilor spectatori. Era deosebit să obţinem un titlu european la Bucureşti, ţinând cont că în urmă cu 40 de ani mai mulţi sportivi au obţinut titluri europene pentru România. Însă am încredere în continuare în sportivii noştri şi sunt convins că medalia de aur pluteşte pe undeva prin aer şi poate vine, de ce nu, chiar la Jocurile Olimpice de anul viitor. Faptul că am calificat la Tokyo doar un sportiv în urma Campionatelor Mondiale de anul acesta nu este un minus, pentru că urmează încă două turnee de calificare. Campionatele Mondiale din Kazahstan au fost foarte, foarte puternice, şi chiar sunt campioni olimpici şi mondiali de la alte ediţii care nu au reuşit să se califice încă pentru Tokyo. Eu sunt sigur însă că în urma celor două competiţii de calificare numărul sportivilor calificaţi se va mări substanţial şi împreună ne vom îndeplini obiectivele de la Tokyo”, a explicat el.

Pîrcălabu este încrezător că finanţarea de la Ministerul Tineretului şi Sportului nu va întârzia în anul olimpic, aşa cum s-a întâmplat în 2018 şi 2019. „Ţin să mulţumesc Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerului Tineretului şi Sportului care ne-au asigurat un buget foarte bun anul acesta şi nu am dus lipsă de nimic. O mare problemă este însă întârzierea finanţării, aşa cum s-a întâmplat anul acesta. Sunt federaţii naţionale care au competiţii de calificare pentru Jocurile Olimpice chiar acum, la începutul lunii ianuarie. Noi avem abia în martie şi aprilie, deci un pic mai târziu. Dar am primit asigurări, inclusiv personal din partea ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, care se pare că e destul de bine ancorat în ceea ce priveşte problemele sportului românesc, că nu se vor mai repeta întârzierile din anii trecuţi”, a declarat Răzvan Pîrcălabu.

În vârstă de 26 de ani, Alina Vuc este marea speranţă a luptelor româneşti şi în 2020, iar preşedintele FRL este de părere că aceasta poate trece de principala sa contracandidată de la categoria 50 de kilograme, azera Maria Stadnik, pentru a urca pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Alina s-a luptat la Mondialele din Kazahstan fiind undeva la 70% din potenţialul ei. Dar are timp şi nu ne rugăm decât să fie sănătoasă. Pentru că noi suntem în spatele tuturor sportivilor, îi sprijinim şi îi îndrumăm, ei doar să aibă mintea limpede pentru a face performanţă. Ar cam fi timpul ca Alina să o învingă pe principala ei contracandidată la categoria 50 de kilograme, azera Maria Stadnik. Alina este într-o foame foarte mare de performanţă, după un an de pauză provocată de ruptura de ligamente. Iar medalia de la Mondiale i-a redeschis apetitul pentru mare performanţă şi încrederea de care are nevoie. Faptul că la Mondiale azera nu a mai făcut în lupta directă tot ce a vrut ea ca şi procedee la parter, faptul că Alina a învăţat să se apere destul de bine la atacul ei devastator la picior… spun eu că dovedesc că Alina este într-un progres foarte mare. Mai este nevoie doar de acea mică sclipire de geniu, pe care sunt sigur că Alina o va avea pentru a ne face o mare, mare bucurie”, a afirmat oficialul FRL.

De asemenea, preşedintele are mari aşteptări de la Mihai Mihuţ (greco-romane), chiar dacă acesta a decis să urce în categorie, la 67 de kilograme, destul de târziu, în anul preolimpic. „El chiar dacă are două titluri continentale şi un bronz la Mondialele Under 23, este un diamant încă neşlefuit. Eu sper ca în aceste câteva luni antrenorul lui de la lotul naţional, Anton Arghira, să găsească metodele prin care să-l motiveze suficient de tare încât să facă performanţă şi în noua lui categorie, cea de 67 de kilograme, chiar dacă este la limită”, a mai spus acesta.

„Primele obiective ale anului sunt legate de competiţiile de calificare, unde ne dorim să asigurăm participarea la Tokyo a unui număr cât mai mare de sportivi. Eu încă sper la 6 sportivi calificaţi, câte doi la fiecare stil de lupte, şi una sau două medalii la Jocurile Olimpice. Speranţele noastre pentru medalii la Tokyo se îndreaptă, bineînţeles, către Alina Vuc şi Albert Saritov, dar şi către Alin Alexuc, Krista Incze, Andreea Ana sau Mihai Mihuţ. Deci sunt sportivi care au confirmat la campionatele europene şi mondiale. Ei sunt foarte aproape de podiumul olimpic, trebuie doar să creadă mai mult în ei şi să muncească în intervalul care a mai rămas până la competiţia din Japonia. Apoi aşteptăm bineînţeles rezultate din ce în ce mai bune din partea sportivilor Under 23, cadeţi, juniori şi aşa mai departe la campionatele europene şi mondiale. Asta pentru că noi întotdeauna ne-am gândit la următorul pas, iar acesta este reprezentat de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, şi chiar la cel de-al doilea pas, Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles”, a adăugat Răzvan Pîrcălabu.

Vicecampioană mondială la Nur Sultan, Alina Vuc a fost declarată luptătoarea anului 2019: „Alina Vuc este luptătorul anului 2019. La fel ca şi la CSA Steaua, unde după o pauză de 40 de ani, sportivul anului este un luptător, prin Alina Vuc. Sunt lucruri cu care ne mândrim şi sper ca acesta să fie un nou început pentru luptele româneşti. Pentru că dacă ne aducem aminte, acum 30-40 de ani luptele româneşti se întorceau de la Jocurile Olimpice cu 2-3 medalii de aur şi altele de altă culoare”.

De altfel, Alina Vuc ar trebui să ocupe primul loc într-un clasament al sportivilor de la toate disciplinele, este de părere Pîrcălabu, care a subliniat însă că în aceste condiţii Simona Halep ar fi îndreptăţită să primească un premiu de excelenţă şi titlul de ambasadorul numărul unu al României.

„Consider că Simona Halep ar trebui să primească titlul de ambasadorul României în lume în 2019 şi un premiu de excelenţă. Pentru că şi noi peste tot unde mergem în lume suntem întrebaţi de Simona Halep atunci când oamenii aud că suntem români. Pe locul întâi aş pune-o pe Alina Vuc, pe locul doi pe vicecampioanele mondiale de la canotaj (n.r. – Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş), iar pe trei ar fi Bianca Pascu, medaliată cu bronz la scrimă, la egalitate cu echipa de tenis de masă a României, campioană europeană. Le doresc tuturor un an 2020 de excepţie cu cât mai multe medalii câştigate la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a mai spus Pîrcălabu.

România a încheiat Campionatele Mondiale de lupte de la Nur-Sultan (Kazahstan) cu o singură medalie, argintul obţinut de Alina Vuc la cat. 50 kg.

La Campionatele Europene de lupte găzduite de Bucureşti după o pauză de 40 de ani, sportivii români au cucerit patru medalii: lupte feminin – argint prin Kriszta Incze (cat. 65 kg) şi bronz prin Andreea Beatrice Ana (cat. 55 kg.), greco-romane – argint prin Florin Tiţa (cat. 55 kg) şi bronz prin Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg).

Jocurile Europene de la Minsk au adus o singură medalie de bronz luptelor româneşti, aceasta fiind câştigată de Kriszta Incze (cat. 62 kg).

La categoria Under 23, România a încheiat Campionatele Europene de la Novi Sad (Serbia) cu un bilanţ de şapte medalii, patru de argint, trei cucerite la greco-romane, de Florin Tiţa (55 kg), Răzvan Arnăut (60 kg), Lenard Berei (130 kg), iar una de Kriszta Incze (65 kg), şi trei de bronz, prin Suzanna Georgiana Şeicariu (cat. 53 kg), Andreea Beatrice Ana (55 kg) şi Diana Elena Vlăsceanu (76 kg). De asemenea, la Campionatele Mondiale Under-23 de la Budapesta, România şi-a adjudecat o singură medalie, bronzul cucerit de Andreea Beatrice Ana (cat. 55 kg).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)